Exposició Capella de Sant Joan (2007). Nota de premsa

maig 2007

 
Divendres s’obre a la Capella Sant Joan l’exposició Lluís Cercós: Pintura, la primera mostra antològica d’un dels més grans pintors que ha tingut Vilafranca

De l’11 de maig al 10 de juny la Capella Sant Joan acull l’exposició Lluís Cercós: Pintura, produïda pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i els Amics de Lluís Cercós, encapçalats per la historiadora de l’art i professora de l’Escola Municipal d’Art Arsenal, Montserrat Juvé que s’ha encarregat del guió i de la realització de l’exposició.

Es tracta de la segona incursió del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca en la producció d’exposicions d’art o de temes relacionats amb el món de l’art, després de la mostra fotogràfica “Elogi a la diferència” realitzada pel fotògraf Jaume Felipe a la Sala dels Trinitaris el passat mes de març. Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament pretén donar suport a la producció i a la difusió de l’art contemporani posant un especial èmfasi en la creació artística local.

L’exposició Lluís Cercós: Pintura reuneix per primer cop peces de tota la vida pictòrica d’un dels més grans pintors que ha tingut Vilafranca, un total que 80 pintures realitzades entre el 1975 i el 1991, i treu a la llum fragments dels textos del mateix pintor – procedents de les més de trenta carpetes d’apunts que el pintor classificava metòdicament per temes – amb l’objectiu de mostrar la seva faceta més teòrica i la seva constant investigació i reflexió entorn la pintura i el món de l’art. En aquest sentit, doncs, es tracta d’una exposició pensada per a ser “mirada” però també per a ser “llegida”.

Set àmbits temàtics per a set estances d’una casa

La Capella Sant Joan s’ha transformat simbòlicament en una “casa” per acollir l’exposició antològica de Lluís Cercós. Les vuitanta obres de Cercós que configuren la mostra no s’organitzen de forma cronològica, sinó que ho fan per centres d’interès del pintor - temàtics o tècnics - i en relació a cadascuna de les cambres que configuren aquesta “casa”, set en total.

Només entrar ens trobem l’espai del rebedor en el que veurem pintures de grups de persones que es troben i es comuniquen. Continuem aquest recorregut imaginari per la casa just per la terrassa, on hi ha les pintures de situacions plasmades pel pintor com si es tractés d’un cronista que relata allò que veu o un fragment de la realitat que l’envolta.

La visita continuaria per l’estudi de l’artista, un espai més íntim que agrupa peces on la barrera entre dibuix i pintura s’aprima per mostrar-nos figures desdibuixades i emergents com si sorgissin del no-res. De l’estudi passaríem a la sala d’estar, on trobem obres que tenen l’aigua com a element comú, i més endavant a la cuina, l’espai que recull les peces de Cercós que aborden els temes recurrents de la pintura de tots els temps: la dona, el pintor, els objectes, la mort...

Al passadís, donat que és un espai de més petites dimensions i de pas, s’agrupen les obres més diminutes de l’exposició, de 12 x 18 cm, en les que Cercós pren com a referent i qüestiona la pròpia pintura, el fet de pintar i la seva temàtica més tradicional. Finalment, el setè espai és el de l’habitació, on veurem les obres que simbolitzen les relacions més íntimes, les que parlen sobre els desitjos i els plaers, els somnis i les projeccions vitals de Cercós a través de temes com la conversa, la nit, les dones i el somni.

Més de 400 dibuixos i esbossos

A banda de les obres que es poden veure repartides en aquests set àmbits de la casa, més de 400 dibuixos i esbossos de l’artista són presentats en un audiovisual que es pot veure a la zona de l’absis de la Capella Sant Joan i que complementen aquesta exposició antològica de Lluís Cercós.

Però l’audiovisual no és l’única opció per apropar-se i conèixer l’obra de Cercós que no està present en aquesta mostra a la Capella Sant Joan. Amb motiu de l’exposició s’ha creat una pàgina web a


través de la qual els usuaris poden viatjar per l’extensa obra del pintor vilafranquí i fer diversos itineraris. La pàgina web es pot consultar a l’adreça www.lluiscercos.org.

Lluís Cercós

Lluís Cercós Casalé va néixer a Vilafranca el 13 de maig de 1953. Estudia Batxillerat a l’Escola Sant Ramon de Penyafort i COU a l’Institut Ausiàs March de Barcelona. L’any 1973 es matricula a medicina, estudis que cursa durant dos anys i que abandona per estudiar psicologia. Paral•lelament, es matricula a la Facultat de Belles Arts “Sant Jordi” de Barcelona. L’any 1975 fa la seva primera exposició individual a la sala de “la Caixa” a Vilafranca.

L’any 1978 finalitza els estudis de Belles Arts i comença a treballar com a professor de dibuix i pintura a l’Escola Alpe de Sant Cugat del Vallès (1981), i a l’Escola d’Arts i Oficis del Penedès (1982) – l’actual Escola Municipal d’Art Arsenal -, on treballarà fins el febrer de 1993. Durant aquest temps també treballa com a professor de dibuix a l’Escola Taller Francesc Layret i de monitor a Mas Albornà.

Participa en diferents exposicions col•lectives a Barcelona, Vilafranca i Vilanova. L’any 1985 exposa al Bar Zè. Participa tres vegades en el Firar’t, del 1988 al 1990. L’any 1990 participa en una exposició col•lectiva de petit format a la Galeria Palma XII. L’any 1991 realitza la seva darrera exposició individual a la Galeria Kaixú de Vilafranca. Mor a Vilafranca el 27 de febrer de 1993.

Pintor, professor de dibuix i teòric de l’art i de la pintura

A Lluís Cercós no li agradava que parlessin d’ell com un artista i fugia de les tendències del món de l’art, del mercat, dels galeristes... En aquest sentit només volia ser un bon pintor perquè per a ell pintar era una manera d’escriure. Per a Cercós pintar significava entendre i explicar allò que l’envoltava i allò que desitjava, però també significava esbrinar i investigar les possibilitats de la pintura com a llenguatge.

Aquesta voluntat reflexiva entorn el color, les composicions o les tècniques pictòriques l’explorava des de la seva vessant de pintor però també, i sobretot, des de la seva vessant de professor de dibuix i pintura. La seva és una pintura de l’emoció, de la comunicació i fruit de la seva dèria per investigar el llenguatge literari, plàstic, teatral o cinematrogràfic, entre d’altres. La seva pintura no és de fàcil consum, s’ha de mirar amb paciència i amb ganes de mirar i descobrir.

Inauguració i horaris de visita

L’acte d’inauguració de l’exposició Lluís Cercós: Pintura tindrà lloc divendres 11 de maig, a les 20 h del vespre, a la Capella Sant Joan. La mostra es podrà visitar fins el diumenge 10 de juny, de dimecres a dissabte, de 18 a 20 h i diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h.

Crèdits exposició

Idea, guió i realització: Montse Juvé / Disseny gràfic: Bildi Grafiks / Arquitectura web: Pesopluma / Blog: Valentina Adrián / Realització audiovisual: Cristòfol Casanovas / Muntatge: Construed/Eduard Gallardo / Suport tècnic: Jordi Juvé, Xavier Fornos / Assessorament museogràfic: Agnès Simon, Cristòfol Casanovas, Martí Ferré / Assessorament lingüístic: Sílvia Catasús / Textos: Lluís Cercós / Producció: Ajuntament de Vilafranca. Servei de Cultura / Amics de Lluís Cercós.
 

Document disponible en
format PDF

 
   
  inici
obra
documentació
exposició
vincles
crèdits
contacte

Tornar
inici | obra | documentació | itineraris | vincles | crèdits | contacte Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.